zaterdag 30 maart 2019

Weekend weg met Morfes - 30 maart 2019

Na een uitgebreid ontbijt verzamelen we om 9 uur weer bij de bus. We zien dat de sneeuwgrens bijna op onze hoogte van 1100 meter is, en dat is ook best te voelen, het is koud. Gelukkig maakt de zon het al snel weer lekker.

We rijden weer richting Ioannina maar gaan even daarvoor de andere kant uit, naar het Pavlos Vrellis wassenbeeldenmuseum. Dit Griekse Geschiedenismuseum is een particulier wasmuseum in de regio Ioannina. Het werd opgericht door de beeldhouwer Pavlos Vrellis in februari 1983 en is het bekendste wassenbeeldenmuseum in Griekenland. Het museum heeft 150 wassen modellen in 37 thema's, geïnspireerd door verschillende gebeurtenissen uit de Griekse geschiedenis. Binnen mochten geen foto's worden gemaakt, dus heb ik wat foto's van het internet gehaald. We kregen een persoonlijke rondleiding van één van de vrouwen van onze vereniging, zij is in die omgeving opgegroeid en vertelde ons waar we op moesten letten. Heel boeiend.

Als je zo'n druk programma hebt, gaat je tijdsgevoel vreemde dingen met je doen. Ergens onderweg zegt Leo tegen me: Hier hebben we van de week al eerder gereden. Ja, inderdaad, dat was gisteren. Het lijkt net of we al dagen onderweg zijn.

We rijden door het plaatsje Kalpaki waar op een heuvel vlakbij het woord OXI (ochi = nee) is te lezen. Dit verwijst naar het feit dat de Griekse dictator generaal Ioannis Metaxas in 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog, een ultimatum van Benito Mussolini om het Italiaanse leger toegang tot Grieks grondgebied te verlenen van de hand wees. Dit wordt ieder jaar op 28 oktober, een nationale gedenkdag, herdacht met parades en feestelijkheden.

Vervolgens rijden we 50 km naar het Stenen Woud en de Vikoskloof . De kloof is ongeveer 20 kilometer lang, de diepte varieert van 450 tot 1.600 meter en de wijdte van 400 meter tot slechts enkele meters in het smalste gedeelte. De Vikoskloof staat in het Guinness Book of Records vermeld als diepste kloof ter wereld, waarbij door gebruikmaking van allerlei criteria diepere kloven als de Colca Canyon vanwege een grotere breedte-diepteverhouding worden uitgesloten. We moeten een klein eindje lopen want de bus kan er niet komen. Het is zeker de moeite waard, we hebben een prachtig uitzicht en het is inderdaad heel diep.

Dan rijden we terug naar het plaatsje waar we even daarvoor doorheen zijn gereden, Monodendri. De huizen in het dorp zijn gebouwd volgens traditionele bouwmethoden uit alleen natuursteen; nieuwe woningen mogen enkel worden gebouwd ter vervanging van bestaande panden en dienen weer met dezelfde materialen te worden vervaardigd. Vlak bij het dorp bevindt zich het historische Klooster van Agios Paraskevi, waar we naartoe lopen in 15 minuten. Het kleine klooster hangt tegen een rotswand aan en je vraagt je af waarom het daar ooit is gebouwd en met wat voor een moeite. We hebben een paar uur de tijd in dit dorp en daarom dwalen we door de straatjes, kijken bij het oude theater en eten en drinken iets op het plein in het dorp. We lopen ook nog even het dorp uit en genieten van de stilte voor we weer naar de bus moeten en we terug rijden naar Metsovo waar we rond 21 uur aankomen.

Vanaf ons balkon in hotel Apollon

Metsovo

In het Griekse geschiedenismuseum met de wassenbeelden

Vanuit de bus

Stone wood (foto Google)

Vikos kloof

Vikos kloof

Vikos kloof

Vikos kloof


Monodendri, kerkje van Agios Paraskevi

Goed kijken, dan zie je het kleine klooster tegen de rotswand


Vikos kloof

Ingang naar het theater

Het theater
Het theater
Monodendri




Geen opmerkingen: