vrijdag 29 maart 2019

Weekend weg met Morfes - 29 maart 2019




Dit is het 2e jaar dat we meegaan met het weekend dat wordt georganiseerd door de culturele vereniging van Katastari "Morfes", waar we lid van zijn.

Onze wekker staat vroeg, half 4, want we moeten om half 5 op de verzamelplaats in Katastari
staan. Olga, onze buurvrouw gaat met ons mee en we halen ook nog iemand op. Iedereen is redelijk op tijd en de bus vertrekt stipt om 5 uur naar Zakynthos-stad waar de vroege ferry wacht. En die ferry wacht nog een tijdje, hij vaart nu niet want het waait te hard. Dat is wel even een domper. We moeten nog een paar uur wachten om te horen of de ferry wel vaart om half 11. Er wordt een koffiehuis opgezocht dat open is op dit vroege uur. Gelukkig krijgen we na een paar uur te horen dat we kunnen gaan. Verder gaat het deze dag allemaal goed, het is prachtig weer, maar het is best koud en we zijn blij dat we de winterjassen aan hebben. We stoppen éénmaal voor een koffie- en plasstop. Ons doel is de regio Epirus. Epirus is een van de dertien periferieën van Griekenland. Het beslaat het noordwestelijke deel van het Griekse vasteland en is het bergachtigste gebied van Griekenland. We rijden door naar de hoofdstad van Epirus, Ioannina (spreek uit Jannina) en rijden daar naar de boulevard. Ioannina ligt aan een groot meer en wij varen met een bootje naar een eilandje, Nisos Ioanninon, dat voor Ali Pasja als toevluchtsoord gediend heeft.

Ali Pasja, bijgenaamd de Leeuw van Ioannina, was een pasja (Albanees militair machthebber), gouverneur van Albanië en Epirus, regerend vanuit Ioannina vanaf 1788.
Ali Pasja werd geboren in 1741 in een dorp bij Tepelenë in het Osmaanse Rijk, nu Albanië. Als rasechte opportunist wist hij zich snel op te werken in de hiërarchie van het Osmaanse Rijk. Zo bracht hij het van omhooggevallen roverhoofdman tot heerser over een quasi-onafhankelijk rijkje dat Albanië en een groot deel van Noordwest- en Centraal-Griekenland omvatte, met Ioannina als hoofdstad. Tijdgenoten beschreven hem als groot, vrij corpulent, met blauwe ogen en een lange baard. Hij werd berucht om zijn enorme seksuele activiteiten: hij hield er een harem van 500 vrouwen én jongens op na, die hij verzamelde uit de plaatselijke bevolking.
Ten opzichte van tegenstanders en rebellen beging hij onnoemelijke wreedheden. Van overspel verdachte haremvrouwen werden verdronken in het meer, in een zak genaaid, met wat suiker 'om de dood zoeter te maken'. Dat gebeurde ook met Frossíni, zijn Griekse lievelingsvrouw, die met zijn zoon het bed deelde zodra Ali zijn hielen had gelicht. De Turkse haremdames, die zich verongelijkt voelden, zorgden er wel voor dat de Pasja dat te weten kwam. Samen met 16 andere Griekse meisjes die zich zouden misdragen hebben werd zij in het meer verdronken. Geen aardige man dus.

We gaan naar het museum en kunnen even rondlopen door het dorpje, De zon gaat net onder als we weer terug varen. Eigenlijk stonden er nog andere dingen op het programma maar omdat we vertraging hadden door de ferry, verschuift de rest van het programma naar morgen. We rijden naar Metsovo, een mooi bergdorp in de regio Epirus in het Pindusgebergte, waar hotel Apollon is. We brengen de koffer naar de kamer en gaan daarna met z'n allen naar een restaurant om lekker te eten. Later drinken we nog een drankje in het hotel en gaan daarna, best moe, naar onze kamer.

Om half 11 ging hij gelukkig wel

Het Meer van Ioannina op weg naar het eilandje

Het eilandje in het Meer van Ioannina

De straatjes

Het is hier bekend om z'n zilver- en goudsmeden


De kleding die werd gedragen in de tijd van Ali Pasja

en de juwelen



Terug over het meer


Geen opmerkingen: