zaterdag 2 maart 2019

Feestjes


Vorige zondag zou er een feest zijn in Kalithea, een dorp hier in de buurt. De dansgroep van Morfes zou daar dansen, en ik dus ook. De weersverwachting was niet erg best, maar om 3 uur gingen we er toch naar toe. Het was wel erg koud én winderig, maar het was droog. Daar aangekomen bleek dat er helemaal niemand was. Gauw dus weer naar huis.

Inmiddels is de carnavalsperiode hier aangebroken en hebben een heleboel dagen iets te maken met de op handen zijnde vasten, de 40 dagen voor Pasen.
Deze week hadden we Τσικνοπέμπτη /Tsiknopempti oftewel in goed Nederlands: Barbeque Donderdag. Na het komende weekend wordt er geen vlees meer gegeten en dus mag iedereen zich deze dagen nog vol eten met vlees. In de stad en in de dorpen staan op heel veel plaatsen bbq's en wordt er met elkaar gegeten. Zo ook in Chartata. Het leek een beetje op een grote familie, en het was gezellig. Volgende week breekt de week van kaas aan. Daarna is het carnaval en na carnaval begint de vasten op Καθαρά Δευτέρα / Kathara Deftéra /schone maandag. Op die dag trekken families naar buiten voor een picknick met Lagana-brood (een soort ongezuurd plat brood) groenten en bonen en worden er vliegers opgelaten.
Dus langzamerhand worden alle dierlijke producten geschrapt uit het menu. Tijdens de vasten eet men geen vlees, kaas, vis, olie en sommigen drinken ook geen melk. Met Pasen wordt er dan weer voor het eerst vlees gegeten met de magieritsa / μαγειρίτσα, de soep van de ingewanden van het lam, op zaterdag en op Paaszondag wordt een lam gegrild en feest gevierd.


Gisteren vrijdag 1 maart was er een groot feest van Morfes en de plaatselijke voetbalvereniging in een taverne in de buurt. Het was druk en er werd veel gegeten en veel gedronken. Het was gezellig en er werd veel gedanst. De avond begon pas om 21.30 uur en dat is voor ons toch nog steeds moeilijk. Maar door iets te eten halverwege de middag en een siësta, zijn we de avond goed doorgekomen. Het was half 3 toen we ons bed inkropen 😀.

Een indruk van de avond

Vandaag was de herkansing van het dorpsfeest, het “Glaouna Festival”, in Kalithea. Het weer leek mee te werken. Er werden lekkere dingen gebakken, de glaouna's, een lekkernij van Zakynthos, die worden gegeten met honing en sesamzaad. Erg lekker. De kinderen deden hun dansen en een andere dansgroep danste hun programma, maar halverwege hun uitvoering begon het te druppen. Er werd in het gebouw en onder partytenten geschuild, maar de regen werd alleen maar heviger met daarbij donder en bliksem. Dus ook vandaag hebben wij niet gedanst. Jammer voor alles wat er werd gedaan, want het is nogal een organisatie, zo'n feest.



Langzaam ging iedereen naar huis. Wij zijn na afloop nog met een aantal mensen naar een kafenio gereden om daar een warme koffie te drinken.


Geen opmerkingen: