maandag 25 december 2017

Kerstmis 2017


Kerstmis 2017 begint zondag 24 december als we thuiskomen van de wandeling. We komen Kostas, de buurman, tegen en hij vraagt of we wel komen die avond, ze hebben wat hapjes en wijn enzo. Nou, heel erg leuk en natuurlijk komen we. We moeten wel de Skype-afspraak met onze vrienden verzetten naar de volgende dag, maar zij zeggen dat niet erg te vinden. We hebben geen idee wat we kunnen verwachten en hoe lang het duurt, dus eten we van te voren maar niet. Rond 19 uur gaan we dus naar onze buren. En daar blijkt dat zij met z'n drieën zijn en dat wij voor de traditionele kerstavondmaaltijd zijn uitgenodigd. De tafel staat helemaal vol met heerlijk dingen. Ik ben blij dat ik eerder deze week wat heb gelezen en geplaatst over de kersttradities hier. Nu begrijpen we een klein beetje wat er gebeurt. Als zij klaar zijn met de voorbereidingen wordt er een krans op de Kouloura (Grieks kerstbrood) gelegd. Kostas neemt het mee naar de open haard en daar worden gebeden of spreuken gezegd en tussendoor wordt er vaak een kruis geslagen. Hierna gaat de krans in het vuur en wordt de Kouloura aangesneden door Kostas. Het 1e stuk voor Christus, 2e voor de Maagd Maria, 3e voor het huis, dan 1 voor Kostas zelf, voor Olga en voor de zoon van Olga en daarna voor ons. Dan gaan we aan tafel en wordt er gegeten en veel en uitgebreid gedronken en getoast op het jaar (to chronia) en op ieder van ons (Yiamas). De zoon van Olga vindt het muntje in zijn stuk Kouloura en dus heeft hij geluk het komende jaar en is hij gezegend. Wat zijn we blij dat we niet eerst nog thuis hebben gegeten, want dat samen had echt niet gegaan. Nu kunnen we alles proeven en echt genieten van alles wat er staat. Het is een geweldige avond en we hebben nooit kunnen denken dat mensen ons zo in hun kring zouden opnemen als de mensen hier. Zo geweldig.

Leo snijdt de Kouloura
Op 1e Kerstdag snijdt Leo bij het ontbijt onze eigen Kouloura aan en daarna hebben we vroeg in de middag een Skype-afspraak met ons eigen kerstkind, Roy, hij is jarig vandaag. Ik krijg daarbij een heel mooi kerstfilmpje doorgestuurd waardoor er toch een dikke prop in mijn keel komt en de tranen heel hoog zitten. Want op deze momenten is het thuisfront erg ver weg, maar gelukkig helpen de social media ons om de kloof een stukje minder diep te maken. Ze vertellen ons ook dat hun tickets voor een trip deze kant uit zijn geboekt. Wat een heerlijk vooruitzicht.

avgolemono
Dan is het tijd om richting Soula en Nikos te vertrekken waar we om 14 uur worden verwacht. We worden verwelkomd als familie en ook daar staat de tafel vol met van alles. Hier begint het ook met het zeggen van gebeden. En dan wordt de traditionele avgolemono, soep met eieren, citroen en rijst geserveerd. Het heeft een heel aparte smaak, maar smaakt goed. Daarna komen er borden met allerlei vlees op tafel en pitabrood met allerlei soorten kaas, en nog veel meer. Terwijl we eten worden er weer allerlei dingen gevraagd en verteld, soms wordt het vertaald door Nick, de zoon van Theo en Marina. Het is een heerlijke middag en we lachen wat af. Na het dessert van fruit en melomakarona en kourabiedes, traditionele kerstkoekjes, bedanken we iedereen voor de gezellige middag en gaan we naar onze eigen spiti (huis).

En dan is het om 21 uur tijd om met onze lieve vrienden, Petra en Ben, bij te praten. Ruim een uur later zijn zij en wij weer op de hoogte van allerlei dingen die ons vieren bezig houden en maken we een einde aan ons gesprek. Een goed einde van de eerste 1e Kerstdag in Griekenland.
Op 2e kerstdag doen we het lekker rustig aan😉. Ons overbuurvrouwtje Fothinie komt ons melomakarona en kourabiedes brengen en vertelt dat ze blij is dat we niet eenzaam en alleen in ons huisje hebben gezeten. Ze komt even binnen kijken en vindt het binnen heel gezellig. Nou dat vinden wij dus ook.
's Middags maken we een wandeling en vanavond eten we stifado, spruitjes pastinaak en salade. Lekker! Het zijn mooie dagen geweest en we hebben ervan genoten.


Geen opmerkingen: