zondag 10 december 2017

Kerst in Griekenland

Kerst verandert ... Heb je je weleens afgevraagd waarom de Xmas wordt gebruikt in plaats van Christmas. Deze afkorting voor Kerstmis is van Griekse oorsprong. Het woord voor Christus in het Grieks is Xristos. Je zult de letters XC opmerken op iconen die Christus weergeven die zijn naam vertegenwoordigen. In de 16e eeuw begonnen Europeanen de eerste initiaal van de naam van Christus, "X", in plaats van het woord Christus in Kerstmis te gebruiken als een steno-vorm van het woord. Hoewel de vroege christenen begrepen dat X stond voor de naam van Christus, zagen latere christenen die de Griekse taal niet verstonden, 'Xmas' als een teken van gebrek aan respect.

Een andere traditie die in het moderne Griekenland verwarrend kan zijn, is het versieren van een boom of een boot (karavi).
De kerstboom was niet normaal in Griekenland, de decoratie van een boot zou de zeilers thuis verwelkomen tijdens de feestdagen, vooral rond de eilanden. Vergeet niet dat de Grieken duizenden jaren zeevarenden zijn geweest en zelfs vandaag de dag zijn ze een van 's werelds machtigsten in de scheepvaart.

De kerstboten zijn gemaakt van papier of hout, versierd met kleine, kleurrijke lampen en een paar eenvoudige ornamenten. Ze worden meestal bij de buitendeur of bij het vuur geplaatst en de boeg moet altijd naar het interieur van het huis wijzen. Met gouden voorwerpen of munten erin geplaatst, symboliseert het schip de volle ladingen rijkdommen die hen thuis bereikten. De boot werd vervangen door het Europese idee, de kerstboom, toen hij Griekenland binnenkwam in de bagage van de eerste koning van het land, Otto van Beieren, die de troon besteeg in 1833, maar de boom werd vóór de jaren veertig niet populair in Griekse huizen. De meeste Grieken beschouwen de kerstboom als een buitenlandse traditie en de laatste paar jaar wordt de boot weer populairder dan de kerstboom.
Boomtakken en groene struiken genaamd "Christwood" hadden altijd een plaats in christelijke huishoudens tijdens het middeleeuwse Byzantijnse en Ottomaanse rijk. Het is zeker dat de kerstboom al bestond in het Byzantijnse rijk, en zal een symbool van Kerstmis blijven, samen met de rijke tradities die de Grieken voor hun boot vasthouden.

Geen opmerkingen: