dinsdag 22 augustus 2017

Hulde aan de brandweermannen en -vrouwen

Het is, na de vele branden van vorige week op Zakynthos, weer een beetje rustiger geworden op ons eiland. Maar toch zijn er nog kleine branden geweest maar die konden heel snel geblust worden omdat iedereen er nu met de neus op zit.

In heel Griekenland zijn ontzettend veel branden geweest, dat is natuurlijk ook geen wonder als je bedenkt dat deze zomer de heetste zomer was sinds 1880. Maar er zijn inmiddels ook een aantal brandstichters opgepakt, ik hoop dat ze een flinke straf krijgen. Er gaat zoveel verloren bij zo'n brand. Hier op Zakynthos is 'slechts' één huis in vlammen opgegaan, er zijn veel dieren verbrand en er is gigantisch veel natuurschoon door branden opgeslokt. Wij zijn heel benieuwd wat we aantreffen als we weer lange wandelingen gaan maken. Nu doen we dat nog niet, want het is nog steeds erg droog, de hittegolven zijn nu wel weg, maar toch blijft het tussen de 30 en 35 graden. En we willen geen onnodige risico's lopen.

De volgende tekst haalde ik van de website van keeptalkinggreece.com:

1200 seizoensgebonden brandbestrijders hebben een brief geschreven aan premier Alexis Tsipras, waarin zij over het lage loon klagen, ondanks het feit dat zij fulltime werken tijdens hun contracten van 5 maanden.

Volgens de brief verdienen zij voor 5 maanden 650 euro per maand, dan krijgen ze  3 maanden een werkloosheidsuitkering van 300 euro per maand en dan 'niks' meer. Zij vertellen dat ze geen betaling ontvangen voor overuren, feestdagen, nachtwerk, etc.

Ze roepen de premier op om zijn verkiezingsbelofte waar te maken, zodat ze voor het hele jaar contracten zullen krijgen: 6 maanden bij de brandweer, 6 maanden bij de burgerbescherming.

Aan de brandweerlieden die vorige week actief  waren in Kalamos, noordoost Attica, vertelde Tsipras: "Er is geen beloning hoog genoeg voor wat jullie hebben gedaan."

Hieronder een filmpje over de brandweer:



Geen opmerkingen: