vrijdag 25 augustus 2017

24 augustus: Het feest van de Heilige Dionysios deel 2

Terug kijken naar een mooie dag.

We gingen rond kwart voor 5 op weg naar Zakynthos-stad. De processie zou om 19 uur beginnen, en volgens de mensen die wij spraken zou het druk worden. Want behalve de eilandbewoners en de toeristen komen er ook belangstellenden uit heel Griekenland. Iets na vijven hebben we een mooi plekje gevonden voor de auto, we lopen verder naar de haven want daar is een grote markt op deze dagen. Alles wordt er verkocht van bestek tot schoenen en tassen. Het is leuk om er even overheen te lopen, maar na een halfuurtje hebben we het wel gezien.

We lopen naar de Dionysioskerk, daar zal de processie beginnen en eindigen. Het is op dit moment nog niet echt druk, dus lopen we langs de haven over de boulevard, richting Solomosplein en die weg ook terug. Er staan al mensen te wachten en de restaurantjes langs de route zijn al vol. Wij lopen tot vlak bij de kerk en zoeken een mooi plekje. En dan is het wachten, maar mensen kijken is wel leuk, dus de tijd gaat best snel.

Er komen 3 muziekkorpsen langs die straks in de processie mee zullen lopen. Ver na 19 uur komen er nog steeds hoogwaardigheidsbekleders aan. We worden met z'n allen goed in de gaten gehouden door politie en kustwacht, die voor deze gelegenheid echt op de kust aan het werk zijn. Ook vliegen er drones in de lucht. Op een bepaald moment wordt het drukker met politie, en dan komt er een auto aanrijden met alleen een embleem als nummerbord, auto's ervoor en erachter én een ambulance, dat moet een belangrijk persoon zijn. Uit de auto's stappen mannen in donkerblauwe pakken met oortjes in. En uit de middelste auto stapt de president van Griekenland, Prokopis Pavlopoulos. Dus geen wonder dat het druk is bij de beveiliging. Een kleine 10 minuten later is hij alweer weg, maar eerder vandaag was hij al bij een viering geweest.

Een tijdje later zien wij en de mensen om ons heen dat de processie een andere weg gaat. Waar wij staan komt de processie dus pas over anderhalf uur langs. We trekken ons plan en verlaten ons plekje om door de straten van de stad snel naar de Alexander Roma (straat) te lopen, daar zien we ze al aankomen. Ook hier kunnen we nog een plekje vinden om alles goed te kunnen zien.

Eerst komt er een muziekkorps en dan verschillenden groepen met schoolkinderen, die allemaal netjes met de armen over elkaar lopen. Daarna komen de priesters van het eiland in hun mooie gewaden. En dan komt Agios Dionysios. De mummie van hem wordt in een glazen kist rondgedragen, niet liggend maar rechtop. 4 Priesters dragen hem en daar omheen lopen militairen. Daarachter komen de nog belangrijkere mensen uit de Grieks Orthodoxe kerk, onder andere de Oecumenisch Patriarch en de aartsbisschop van Cyprus. Daarachter lopen eerst nog de burgemeester van Zakynthos en anderen. En daarachter sluit het gewone volk zich aan.

We lopen nog even verder om te kijken en gaan dan richting Solomosplein. Vanaf daar lopen we over de boulevard om te kijken of er misschien ergens een plekje voor 2 is om te eten. Nou, dus niet. Iedereen blijft heerlijk zitten tot de stoet voorbij is. Ondertussen zien we in de verte dat er wéér een brand is op Skopos, en iedere keer als we kijken is het groter. We lopen weer terug naar het Solomosplein, daar is de processie inmiddels langs geweest. En daar zijn dus ook al tafeltjes vrij bij de restaurantjes daar. We besluiten om dat te doen en dus zitten we om half 10 heerlijk aan onze warme maaltijd. Het is supergezellig en heel erg druk, maar dat is best leuk voor een keertje. We horen het laatste vuurwerk afgaan, als teken dat de heilige Dionysios weer in de kerk is. We kunnen het net niet zien vanaf ons tafeltje, maar ik ga even kijken om een paar foto's te maken. Na het eten lopen we wéér over de boulevard terug naar de kerk en zien dat gelukkig het vuur op Skopos is geblust. We wandelen verder de stad door en uit om ons autootje te vinden. Het was heel leuk om dit mee te maken.

Hier onder staat een link van de TV-uitzending van gisteravond. Het is waarschijnlijk wat lang om te kijken maar als je hier en daar klikt krijg je wel een leuk idee van hoe het was.


De markt

Het wachten is begonnen, ook voor hen

We worden goed in de gaten gehouden

De meneer met het witte haar is de president van Griekenland
De belangrijke figuren uit de Grieks-Orthodoxe kerk en de Griekse president (bron: Imerazante)
Het begin van de processie

Scholieren

Muziek

De priesters van Zakynthos

(De mummie van) Agios Dionysios in de glazen doos

een onderonsje

en nogmaals
Patriarch of aartsbisschop ...?

Onze (buurman) priester was ook bij de viering

VIP's met o.a. de burgemeester

Vuurwerk
Overzicht over de haven met rechts de Dionysioskerk en de toren (bron: Ionian TV)

Bij de haven met alweer de Dionysioskerk én toren, maar vandaag mag het, het is tenslotte zijn feestdag.


Geen opmerkingen: