woensdag 16 augustus 2017

15 augustus Feest van Maria Tenhemelopneming

15 augustus is een van de grootste religieuze vieringen in Griekenland na Pasen en Kerstmis, een nationale feestdag die door bijna iedereen wordt gevierd. Dekapentavgoustos (15 augustus) zoals het bij de lokale bevolking bekend is, is de dag van de Dormitie (Ontslapenis) van de Maagd Maria (Maria Hemelvaart of Maria Tenhemelopneming). Op de Grieks-orthodoxe kalender is dit de datum van het moment dat Maria, de moeder van Christus, in de hemel is opgenomen. Het wordt beschouwd als een dag, niet van rouw, maar een viering van vreugde voor de vereniging van de moeder met haar zoon in de hemel. Voor de volgelingen is er een vasten van 1 tot 14 augustus. Ook klinken dan iedere avond de klokken van de kerken. De vasten wordt dan op de 15e afgebroken, met de traditionele Zakynthiaanse maaltijd een gevulde kip in tomatensaus en ofwel geserveerd met spaghetti of geroosterde aardappelen.
Op Zakynthos, en dus ook in Katastari viert men deze dag. De tradities eindigen vaak met een feest van muziek en zang. Χρόνια Πολλά (Chronia Polla = vele jaren) is de groet van de vandaag. Dus, als je rond ons eiland reist, wees niet verlegen ... een glimlach en de wens Chronia Polla voor de lokale bevolking, zullen zeker een glimlach op hun gezichten brengen.

En dat is waar we gisteravond met volle teugen van hebben genoten. Ioanna en Aris hadden ons uitgenodigd om bij hen te komen zitten en we er geen andere bekenden zouden zien. We hebben die uitnodiging aangegrepen. Rond kwart voor wandelen op ons gemak naar Katastari en zijn daar precies op tijd om te zien hoe de plaatselijke harmonie voor aan de processie loopt, erachter lopen de plaatselijke kerkleiders en priester. Ook onze buurman-priester en de priester die vorige week ons huisje en ons kwam zegenen liepen erbij. Daar achteraan werd een icoon van Maria gedragen door 4 mannen en daarachter kwamen alle gelovigen en belangstellenden. Voor de kerk van Katastari werd er gestopt en werd er een korte dienst gehouden en het kleine mannenkoor, met als dirigent de vader van Ioanna, zong. Nadat de icoon van Maria naar binnen was gedragen kon het feest buiten beginnen. En dat was het absoluut. Het was heel erg druk op het plein bij de kerk, maar we hebben (de familie van) onze buurtjes gevonden en werden door iedereen van harte welkom geheten met natuurlijk de wens Χρόνια Πολλά. Ook vierden we de naamdag van Maria, de oudste dochter van Ioanna en Aris. Alles werd klaargezet, eten ('s middags al klaargemaakt door Ioanna, daarom rook het zo lekker bij het huisje, en haar familie) en drinken. De muziekgroep begon alvast met het zingen van allerlei leuke en mooie liedjes. Ondertussen werd er gegeten en gedronken en gekletst. Toen de buiken waren gevuld werd er gedanst, Grieks gedanst. Ioanna en haar moeder hebben me meegenomen en tussen hen in kon ik de eenvoudige stappen leren van mijn eerste Griekse dans. Het was niet moeilijk en na een tijdje ging het goed. Maar de Grieken weten wat dansen is en de lange rij met mensen bleef maar doorgaan, want na ieder couplet kwam er weer een nieuw. Na een hele tijd konden we even wat drinken. De meeste vrouwen gingen daarna weer snel naar een volgende dans maar ik heb even zitten kijken. Ioanna heeft me verteld dat de dansen hier op Zakynthos redelijk eenvoudig zijn, maar sommigen maakten er toch een mooi kijkspel van door de stappen iets te verzetten of erbij te springen. Ik heb gisteravond 2 dansen geleerd, alhoewel ik me afvraag of ik het alleen ook nog zou kunnen. Een derde heb ik geprobeerd, maar op een gegeven moment ging het links van mij naar links en rechts naar rechts, dus mijn schouders werden een beetje opgerekt, toen ben ik er stiekem tussenuit geknepen. Leo is geen danser maar heeft wel genoten. Het leuke van dit dansen is dat iedereen hier aan meedoet, je ziet kleine kinderen en oude mensen, en alles wat daar tussenin zit, ook de jongens en meiden van 17, 18 jaar, die zich toch al gauw te groot voelen of het stom vinden. Rond 24 uur was er vuurwerk en daarna blijf het nog lang gezellig. Wij zijn om 1 uur weer terug gelopen naar huis en verwonderden ons erover hoe leuk we in die familie zijn opgenomen. Geweldig toch!

De filmpjes onderaan zijn niet goed, maar ze geven wel een indruk van het geheel. 😏

De plaatselijke harmonie aan het begin van de processie

De icoon van de Maagd Maria, gedragen door 4 mannen

Aangekomen op het plein voor de kerk


De plaatselijk kerkleiders en priesters

Met de familie aan tafel


Er wordt muziek gemaakt

en gedanst

De Vader van Ioanna
Griekse dans


en vuurwerk

Geen opmerkingen: