zaterdag 24 maart 2018

Zondag 25 maart - De Annunciatie en de Onafhankelijkheidsdag van Griekenland

Maar vanavond gaan eerst om 20.30 uur de lichten in ons huisje uit. We doen mee aan Earth Hour, Een heel klein stukje bewustwording m.b.t. "onze" wereld en het klimaat.


Morgen, zondag 25 maart, is het een landelijke feestdag (zie verderop), maar ook in onze buurt wordt er een klein feestje gevierd, een viering voor een visje, het sardientje. En dus gaan we morgen maar eens kijken bij het kleine kerkje van Alykes.




Het volgende is geschreven door: - Louise Inzk. (uit Engels vertaald)

25 maart heeft een speciale betekenis voor alle Grieken. Het is een dubbel feest. De orthodoxe christenen vieren de Annunciatie, en iedereen viert de Onafhankelijkheidsdag.

Annunciatie - Evangelismos tis Theotokou 

Dit is de dag om de goede boodschap te vieren die door Gods engel aan de Maagd Maria werd gegeven. Een engel kwam naar haar toe, gaf haar een lelie en vertelde haar dat ze de zoon van God, de redder van de wereld, naar de wereld zou brengen.
De naam Evaggelismos komt van het Griekse woord Evaggelia wat "goede boodschap" betekent. Op deze dag viert iedereen die Evan (Evangelos) of Evangelia (Evangelia) heet hun naamdag. Als respect voor deze heilige dag werkt niemand. Dus ja, ALLES is gesloten

Onafhankelijkheidsdag 

Grieken vieren de Onafhankelijkheidsoorlog tegen het Ottomaanse rijk. De 'Griekse revolutie', een succesvolle onafhankelijkheidsoorlog onder leiding van de Griekse revolutionairen tussen 1821 en 1830. Na 400 jaar onder Turkse heerschappij, op 25 maart in 1821, hijst Paleon Patron Germanos de vlag van de Griekse Revolutie,

Zakynthos zal deze dag ook herdenken, in feite vanaf vandaag (zaterdag), omdat scholen kransen leggen en vieringen houden. Gewoonlijk zullen de scholen de dag ervoor hun eigen parade houden, waarbij de schoolkinderen gekleed gaan in blauw en wit, de kleuren van de Griekse vlag.
In de grotere steden van Griekenland wordt de optocht van de schoolkinderen gevolgd door de parade van de Griekse strijdkrachten. Al deze evenementen vinden elk jaar plaats voor de ogen van trotse ouders en overheidsfunctionarissen die de parade bekijken.


Het traditionele voedsel van de gebakken kabeljauw en knoflook dip bekend bij ons Zakynthians als "bakaliaros" en "aliatha" wordt meestal geserveerd met wilde groenten en voor een extra accent wat rode biet. Uiteraard staat de tafel vol met vers boerenbrood en veel Zakynthische olijfolie. Wijn voor vandaag is niets anders dan  een Zakynthiaanse witte wijn 'verde'. Na we eerst klinken met onze glazen klinkt het  'Chronia Polla' (vele jaren) en als we beginnen te eten, hoor je 'Stin iyia' (op je gezondheid) voor iedereen.

Foto: - gefrituurd kabeljauw/knoflook- dip Zakynthos Underground Eating en Public Domain


Geen opmerkingen: