maandag 12 maart 2018

Weekend weg met Morfes - 10 maart 2018

Vanuit de lucht: Kalabaka en Meteora
Zaterdagochtend om half 8 ontbijten we in het hotel. Om 9 uur zullen we vertrekken om bij twee van de beroemde Meteora kloosters te gaan kijken.

De volgende tekst komt uit de Griekse Gids.
Meteora ligt op het vasteland van Griekenland, in Thessalie, departement Trikala. Meteora is een van de meest opvallende en indrukwekkende monumenten van de wereld, beschermd door de UNESCO en het meest belangrijke in Thessalië. Na  de heilige berg Athos, is het het meest belangrijke kloostercentrum van Griekenland. Meteora hoort absoluut in de Top 10 bezienswaardigheden van Griekenland.

In de 11e eeuw, kwamen de eerste kluizenaars op de onbetreden pieken van de imposante rotsen en bouwden de "Skiti" van Doupiani. In de 14e eeuw vormde de heilige Athanasios Meteoritis de eerste georganiseerde kloostergemeenschap op  de rots van Megalo (grote) Meteoro. Vierentwintig kloosters hebben zich vanaf toen  in meer dan 600 jaar verspreid over de rotsen.

Tegenwoordig bestaan alleen de kloosters Megalo Meteoro, Varlaam, Agia Triada, Agios Stefanos, Rousanou en Agios Nikolaos Anapafsas nog en ze zijn nog steeds in gebruik. Iedere dag komen bezoekers vanuit de hele wereld hier samen om te mediteren en bidden. Ze leren het leven van de monniken kennen, bewonderen de onbeschrijflijke natuur, de artistieke architectuur en bestuderen de historische overblijfselen. Het gebied kenmerkt zich door de op hoge rotsige pilaren gebouwde kloosters.

Door eeuwenlange wind- en watererosie (ooit was de Thessalische vlakte een binnenzee) hebben de rotsformaties hun specifieke en moeilijk bedwingbare uiterlijk gekregen. Vanaf de 9e eeuw werden de natuurlijke zandstenen torens beklommen door kluizenaars die daar hun eigen leefomgeving creëerden en slechts af en toe naar beneden kwamen. Vanaf de 11e eeuw trokken elders verdreven monniken naar het gebied. Halverwege de 14e eeuw verrezen de eerste kloosters op de toppen. In 1336 stichtte de monnik Athanasios, afkomstig van de berg Athos zijn Groot Metéoron, het hoogst gelegen (623 m) en belangrijkste klooster dat hier zou gesticht worden. Nog 23 andere kloosters zouden volgen. Met netten aan touwen en houten ladders van soms wel 40 meter lang transporteerden de monniken de benodigde goederen én personen naar boven. In de hoogtijdagen bestond er een autonome gemeenschap van monniken en 24 kloosters in vrijwel volledige afzondering van de rest van de wereld.

Het is een mooie rit naar de kloosters toe. Wel jammer dat we met de grote bus niet op plekken kunnen stoppen om van het uitzicht te genieten. Gelukkig rijdt de bus langzaam dus kunnen we het wel zien, ook al gaat het niet om daarvan foto's te maken. We bezoeken twee kloosters. Megalo Meteoro en Varlaam. Het is bijzonder om binnen te kijken. De bezoekende vrouwen die een lange broek en een kort jasje dragen moeten een wikkelrok om doen, de benen mogen niet zo zichtbaar zijn.
De foto's die we nemen spreken, denk ik, voor zich. We genieten.

Na dit bezoek rijden we naar Trikala. Deze stad is helemaal vlak en het waait er weinig waardoor het in de zomer ontzettend warm is, de temperaturen lopen dan makkelijk op tot boven de 40 graden Celsius. Trikala stad is het financieel, cultureel en toeristisch centrum van het departement van Trikala. De rivier Litheos stroomt dwars door de stad heen en zorgt ervoor dat de stad een eigen gezicht heeft. Leuke terrassen maar ook leuke pleinen en promenades geven aan Trikala een leuke uitstraling. We bezoeken met een gids de moskee Kursum Tzami, de omgeving van het kasteel en de traditionele buurt met de herenhuizen "Varousi". Daarna krijgen een de tijd om zelf ergens iets te gaan eten en om rond te lopen. Het is ook vandaag prachtig weer en het is dus geen straf om lekker van de stad te genieten. 

Laat in de middag worden we weer bij de bus verwacht en die brengt ons terug naar ons hotel in Kalabaka. Om 21 uur worden diegenen die dat willen opgehaald om terug te gaan naar Trikala voor een zang- en dansavond. Omdat heel laat dreigt te worden, zien we er toch maar vanaf want morgen om half 8 wordt er weer van ons verwacht dat we fris aan het ontbijt verschijnen. Wel een beetje jammer, maar we kunnen nou éénmaal niet alles hebben.

Vanuit het hotel zien we dit al


Nu is er een weg, maar ooit gingen de monniken met deze "lift" naar boven



Het is echt genieten










Kalambaka, waar ons hotel is


Trikala

Bij het kasteel van Trikala

De oude wijk


Wat een leuke muurschildering

Gezellige, smalle straatjes met terrasjes

De rivier Litheos

Oud en jong




Geen opmerkingen: