dinsdag 13 maart 2018

Weekend weg met Morfes - 11 maart 2018

Om 9.00 uur staat de bus klaar en heeft iedereen zijn koffer of tas weer ingepakt, want we rijden vandaag naar huis. Dat gaat wel met een omweg, want we zullen Limni Plastira bezoeken.

Limni Plastira (meer van Plastiras) is een stuwmeer en ook wel bekend als "Klein Zwitserland". Het is omgeven door een prachtig landschap dat, zoals de bijnaam al doet vermoeden, veel van een bergmeer in Zwitserland weg heeft. Het is een van de grootste kunstmatige meren in Griekenland. Het is genoemd naar de Griekse generaal en politicus Nikolaos Plastiras, die als eerste de bouw van een kunstmatig meer in dit gebied bedacht. Het meer kan 400 miljoen kubieke meter zoet water bevatten. Het wordt gebruikt voor irrigatie en als krachtbron voor een waterkrachtcentrale, maar ook als belangrijkste waterbron voor de stad Karditsa . Vanwege zijn hoogte (een van de hoogste in Europa) is het meer een populair toeristenoord in Griekenland, omdat het gevormde landschap vrij uniek is.

We rijden eerst naar de plek waar de enorme stuwdam is gemaakt en kunnen ook even op ons gemak kijken bij de vele toeristenkraampjes, die er langs de kant van de weg staan. En dan rijden we weer wat noordelijker om de plek te bereiken waar we een heel vroege middagmaaltijd hebben. We zijn even bang dat de man van de taverne zich rot schrikt van een hele bus met mensen die komen eten, maar waarschijnlijk was het gewoon geregeld, want het gaat heel erg vlot. We genieten van de omgeving en van het smakelijke hapje, voordat we de bus weer ingaan. We rijden weer zuidelijk, met een paar korte koffie- en plaspauzes, want we moeten wel de ferry halen van 20 uur. Dat lukt gelukkig, we zijn net op tijd vóór de boot zijn trossen los gooit. Een uurtje later zijn we op Zakynthos en een nog een halfuurtje verder zijn we weer in Katastari. Toch wel moe zijn we als we thuis komen en dus wordt het niet erg laat. We hebben een heerlijk weekend gehad en gaan een volgende keer zeker weer mee.












Geen opmerkingen: