donderdag 1 maart 2018

Maart en de buren zijn weer thuis

Het is 1 maart geworden, het is nog wel wat koud, maar niet zo koud als in Nederland gelukkig. Onze buurtjes Kostas en Olga zijn vanavond weer thuis gekomen. Zij vertelden ook dat het heel erg koud was en dat ze op de terugweg veel sneeuw hebben gehad. Maar zij zijn er weer en dat betekent dat onze baan als oppas van de beestenboel er voor dit jaar weer opzit.

In Zakynthos en de rest van Griekenland heeft men in maart een mooie traditie.
Van 1 tot 31 maart dragen vooral kinderen een armbandje gemaakt van rode en witte draad, ' Martis' genoemd. Volgens de traditie zou dit hen beschermen tegen verbranding door de eerste zon van de lente. De laatste dag van de maand wordt het armbandje in een rozenstruik gehangen, om zo de zwaluwen te helpen om hun nest te bouwen.

De traditie gaat terug tot het oude Griekenland en wordt gehouden in de hele Balkan.
Afhankelijk van de regio in Griekenland, zijn er verschillende varianten van deze traditie. Maar de Martis gaat terug naar een oude jaarlijkse rite om het voorjaar te vieren en te verwelkomen.
Volwassenen en kinderen zouden rode en witte armbanden gedragen hebben, gemaakt op de laatste dag van februari.
De kleur rood symboliseert 'leven en lijden', het wit staat voor 'zuiverheid'. De kleuren kunnen ook een verwijzing zijn naar het schoonheidsideaal uit de oudheid. Een bleke huid en roze wangen waren toen de norm.

In de oudheid geloofden de mensen dat de armband de persoon die het droeg beschermde tegen ziekten en tegen de lentezon die in maart heel sterk kan zijn. En zelfs nu wordt het beschouwd als een talisman die zonnebrand, het boze oog, ziekte en ongeluk weghoudt. Daarom wordt ook dikwijls een blauw oog aan de armband bevestigd. Een oud bijgeloof zegt dat een blauw oog het boze oog weghoudt. De naam Martis of Martia is afgeleid van het Griekse woord 'Martios', dat is de maand maart.

In de meeste delen van Griekenland hangen de kinderen hun armbanden de laatste dag van maart in een rozenstruik, zodat de zwaluwen de draadjes kunnen gebruiken om hun nesten te maken. Wanneer de eerste zwaluw komt lijkt de lente te zijn begonnen.
Een andere traditie zegt dat een persoon die een armband draagt, bij het zien van de eerste bloeiende boom van de lente, de Martis rond de boom bindt om hem gezond te houden en een ​​goede oogst te krijgen.
Maar er is ook nog een andere optie. In sommige regio's wordt het armbandje om een waterkan gebonden om het water tegen de zon te beschermen en koel te houden.

tekst en foto's komen van de blog van Liliane Seegers






Geen opmerkingen: