dinsdag 17 oktober 2017

Van de winkel-meneer, uit eten, zon en zwemmen

Tegenover ons vroegere vakantie-adres Archontiko is een kleine kafenio. Een piepklein winkeltje waar je van alles kunt kopen, van tomaten en uien tot tandpasta of afwasmiddel, en waar sommige mannen uit ons dorpje regelmatig te vinden zijn om de laatste nieuwtjes te bespreken onder het genot van een kopje koffie of een glaasje. Soms laten ook toeristen zich verleiden door de kleine stoeltjes en tafeltjes buiten, pal aan de weg. In onze vakanties haalden we er regelmatig een broodje of flessen water, tot op een bepaald moment de communicatie niet lekker liep en daarna zijn we er eigenlijk niet meer geweest. We groetten de mensen in het winkeltje natuurlijk wel altijd, want hij en zijn vrouw bleken ook onze overburen te zijn. Afgelopen zaterdag hadden we een avondrondje gelopen en kwamen langs de kafenio, toen we de mannen die er zaten gedag zeiden, riep een meneer, een andere man uit ons dorpje, ons. We liepen naar hem toe en hij bood ons een glaasje wijn aan. Is goed voor het hart, zei hij. Dus de winkel-meneer, die net als duizenden andere Griekse mannen, Dionysios blijkt te heten, schonk een glaasje voor ons in. Van zijn eigen wijnstokken, vertelde hij. En langzamerhand kwam er een heel leuk gesprek op gang. We vonden het heel gezellig om zo eens even in het echte Griekse leven onder te dompelen. Ook zullen we weer een paar keer in de week een vers gebakken broodje gaan halen en we hebben gezegd dat we vaker zo'n 'hartversterker' zullen komen drinken 😁.


Zondagavond zijn we uit eten geweest in ons favoriete restaurant in Alikes, Fidelio. Deze 15e oktober was de laatste dag van het zomerseizoen 2017 dat ze waren geopend. We hebben het ons heerlijk laten smaken en we kregen nog een fles wijn mee naar huis ook. We vroegen aan Dennis, één van de eigenaars, wat ze nu gingen doen. Het antwoord was: Eerst op vakantie en daarna wachten de olijven. Het is echt niet zo, dat ze het hele winterseizoen niets hebben te doen, dat kunnen ze zich niet veroorloven. Maar waarschijnlijk zien we ze in de winter nog wel eens langskomen, want hun oma woont in ons dorpje. We hebben ze in ieder geval een goede winter gewenst, begin mei 2018 gaan ze weer open.


De afgelopen dagen was het nog heel mooi weer, daarom zijn we vanmiddag naar Dafni-beach gereden aan de zuidkant van ons eiland aan de golf van Laganas. Ik wil een beetje gaan kijken waar het mooi is om te snorkelen. Nou bij Dafni-beacht zag ik veel verschillende vissen en visjes en ik ben nog lang niet op alle plekjes geweest. Dus zeker voor herhaling vatbaar. Ook was op dat strand de zon veel langer te zien dan bij ons. Omdat ons huisje tegen de berg aan is gebouwd is de zon bij ons rond kwart over 4 weg. Vanmiddag hebben we tot half zeven in de zon gezeten. Toen ging hij bijna onder en wilden we weg, want de weg er naartoe was niet echt een goede weg, hij zat vol met kuilen en gaten, dus dat doen we graag bij goed licht. Na een bezoek aan een groenten- en fruithal en aan de supermarkt, was het om half 8 pikdonker. 

Geen opmerkingen: