dinsdag 3 oktober 2017

Lunch en Zante Strays

Op Facebook heb ik al een tijdje contact met Astrid Kooring. Het eerste contact is van halverwege vorig jaar toen we besloten om vluchtbegeleider te zijn voor 2 hondjes, die door Zante Strays waren geholpen. Het zwerfhonden en -katten probleem is ook op Zakynthos heel erg groot. Hierbij een stukje dat ik heb overgenomen van hun FBsite:

Zante Strays is een non-profit organisatie die zich inzet voor het welzijn van de zwerfdieren op het Griekse eiland Zakynthos.
Zante Strays bestaat uit vrijwilligers die hun tijd, woning en tuin ter beschikking stellen om voornamelijk zwerfhonden op te vangen. Ze zorgen er voor dat de honden worden ingeënt, gecastreerd/gesteriliseerd, waarna ze met de hulp van o.a. Stichting Dierenhulp zonder Grenzen ter adoptie worden aangeboden. Op dit moment zijn er heel veel honden in de opvang.
De dierenartskosten drukken zwaar op het bestaan van Zante Strays. De organisatie is geheel afhankelijk van giften en ontvangt geen enkele steun van de autoriteiten van Zakynthos.
Bij periodes worden er dagelijks nesten van 4-8 pups gevonden, weggegooid als oud vuil in containers, open velden, langs drukke wegen of achtergelaten in de bergen, met geen enkele kans om te overleven. Al deze pups worden volledig ingeënt voordat ze geadopteerd kunnen worden.
Dan zijn er de kosten van honden die aangereden, uitgedroogd en ondervoed worden gevonden. Sommige breuken zijn zo complex dat de honden naar een specialist in Athene worden gebracht. Zante Strays wil en kan geen onderscheid maken in de behandeling hoe hoog de kosten ook zijn. Ze zijn van mening dat elk dier een kans verdient.
Er zijn honden die positief zijn getest op leishmania. Deze honden zijn goed te behandelen met een medicijn, een behandeling kost € 190,--. Daarnaast hebben de honden hun hele leven lang dagelijks medicatie nodig. Gelukkig kosten deze maar ca. € 4.00 euro per maand. De kosten om de honden te beschermen tegen wormen, vlooien, teken en de zandvlieg zijn enorm. Iedere hondeneigenaar weet hoe duur deze middelen zijn.
Soms zijn er acties dat de lokale bevolking hun hond of kat tegen halve prijs kan laten steriliseren/castreren. Zante Strays betaalt dan de andere helft. Men hoopt hiermee op lange termijn het aantal zwerfdieren te verminderen. Deze acties lopen goed, veel eigenaars maken hier gebruik van. Dit alles zorgt er wel voor dat de kosten voor de dierenarts oplopen.
Daarnaast zijn er de kosten voor het voer. Gemiddeld € 1500,-- per maand.
St. Dierenhulp zonder Grenzen wil u vragen te helpen de dierenarts rekening naar beneden te krijgen. Namens alle dieren en vrijwilligers van Zante Strays en DZG danken wij u voor u bijdrage en steun.
SNS Bankrekening NL12 SNSB 0928 27 18 03 ( BIC SNSBNL2A ) t.n.v. St. Dierenhulp zonder Grenzen te Valthermond o.v.v. Zante Strays.-


Astrid woont ( nu nog) in Nederland met haar partner, maar ze zijn van plan om binnenkort naar Zakynthos te verhuizen. Zij wist van onze verhuizing en had een aantal vragen. Of wij zin hadden om in hun vakantie op Zakynthos een keer met hen te lunchen. Dat is altijd leuk natuurlijk. Dus we hebben een afspraak gemaakt en die was afgelopen middag. We zouden hen treffen in Zepos Restaurant in Kalamaki. We hebben daar natuurlijk over het hele wel en wee van verhuizen zitten praten, maar ook over het werk dat zij doet voor Zante Strays. Toen we uitgegeten waren hebben ze ons meegenomen om een shelter voor de honden te zien. Het is één van de shelters die er zijn op ons eiland. Bij een beetje dierenvriend breekt het hart als je al die honden ziet, die zo blij zijn als ze wat aandacht krijgen. En dan al die puppies, je zou ze allemaal mee moeten kunnen nemen. Maar ja dat gaat natuurlijk niet. Soms zien we foto's op FB van honden die net zijn gevonden, ze zien er soms niet uit. Hier zijn ze schoon, ze zijn ingeënt en ontwormd én ze krijgen medicijnen als ze dat nodig hebben. Goed werk doen ze daar, en natuurlijk was de vraag of wij ook wat werk wilden gaan doen. Wij hebben geantwoord dat we eerst goed willen wennen en goed op onze plek willen zijn, voordat we allerlei werk op de schouders nemen. Want als we iets doen, willen we het goed doen.


Geen opmerkingen: