zondag 19 november 2017

Niet dus ...

Boven Zakynthos-stad
Ja, het heeft hevig gewaaid vannacht en flink geregend, maar het viel allemaal reuze mee. Er is in ieder geval 1 tornado gezien (foto van iemand anders). De, deze lente en zomer, uitgediepte sloten en nieuw gemaakte afwateringen hebben hun werk gedaan. We hebben nergens gelezen of gehoord ovan wateroverlast. De kern van de storm is vannacht tussen Kefalonia en Korfoe (Kerkyra), allebei ten noorden van ons, aan land gegaan. Ook vandaar niets gehoord van overlast. Gelukkig maar.

Vandaag was het wel bewolkt, maar de zon kwam er nog even door. We hebben twee en een half uur in de tuin gewerkt. Onkruid groeit erg hard met dit weer, we zijn benieuwd of straks de planten en struiken die we planten het ook zo goed gaan doen. We hebben eerder deze week laarzen gekocht, want alles is kletsnat. en dan houden laarzen je voeten in ieder geval droog 😊.

Vanavond hebben we weer Stifado gegeten. En het smaakte heerlijk. In Nederland heb ik het rundvlees nooit zo heerlijk gehad. Maar het heeft ook lang gesudderd, een stuk langer dat de in het recept genoemde 2 uur. Op dat moment vond ik het nog niet zacht genoeg. Ik doe het recept erbij voor het geval iemand zin heeft om op de Griekse toer te gaan:

Stifado van rundsvlees

Benodigdheden voor 4 personen :
1 kg mager rundvlees (stoofvlees)
1 kg uien of sjalotten
1 kop olijfolie
500 gr rode tomaten gepureerd
1 glas wijn (150 ml)
3 laurierblaadjes
1/2 kop peterselie fijngesneden
zout en peper
eventueel een stokje kaneel

Bereiding Stifado:
Snijd het rundvlees in vrij grote vierkante blokjes van ongeveer 3 cm. Halveer de uien en snijd ze met de nerf mee in plakjes, of gebruik kleine uitjes of sjalotten in z'n geheel. Bestrooi het vlees met zout en peper. Doe de olijfolie in de pan en bak het vlees op een hoog vuur rondom bruin. Voeg de wijn toe. Voeg daarna de uien toe. Eventjes laten bakken en doe dan de gepureerde tomaten, de laurierblaadjes erbij en eventueel het kaneelstokje. Laat dit ongeveer 2 uur zachtjes stoven (deksel dus op de pan) tot het vlees lekker mals is. De peterselie erbij en laat nog twee minuutjes zachtjes stoven. Tot slot op smaak maken met zout en peper. Dit gerecht is lekker met frietjes, kritharakia (Griekse pasta) of aardappelpuree en heerlijk met een stukje feta erbij.

Geen opmerkingen: