woensdag 10 april 2019

Wandelen met een flink hoogteverschil

De laatste weken zijn, wat weer betreft, heel onbestendig, de ene dag is het mooi, de andere komt het met bakken uit de lucht. Eerder deze week was het hier de ochtend mooi, later kregen we wel een bui, maar in Laganas in het zuiden van ons eiland was er een ware zondvloed. De kranten en het internet lieten foto's zien van auto's die met de wielen helemaal in het water stonden.


Natuurlijk pakken we iedere dag die mooi is om een wandeling(etje) te maken. Vandaag maken we weer een langere wandeling. We rijden naar Makris Gialos, een stukje ten noorden van ons, en daar parkeren we de auto. Het plan is om via Agia Thekla naar Volimes te lopen en dan weer terug via Mikro Nissi. Het zal een wandeling worden met veel klimmen om de heenweg en dus veel dalen op de terugweg.

Hier volgt een stukje uit een blogspot op Leo en Marlies reizen en wandelingen van 2011:
De mevrouw van de foto kwamen we tegen in een dorpje. Ze vroeg of zij haar hoofddoek af moest doen en in mijn enthousiasme zei ik, nee, nee. Maar in het Grieks betekent "nai" dus "ja". Ik weet het, maar voor ik het wist was het eruit, dus zie haar maar met witte hoofddoek zoals de meeste oudere Griekse vrouwen uit de dorpen. Zij vertelde waar haar huis was "spiti mou" en nodigde ons uit. Maar de taal is dan toch wel een probleem, we hebben haar heel hartelijk bedankt voor de foto en zijn verder gegaan. Even later hadden we toch weer een probleem met een pad, wat opeens afgesloten bleek. Dus weer terug en een andere weg genomen.
Dit stukje speelde in Agia Thekla, door dat afgesloten pad werd onze wandeling toen opeens een enorm lange wandeling van 35 kilometer, we liepen toen vanuit Archontiko naar Volimes en terug wat toch al een pittige trip was, 28 km. Maar dat hadden we toen al eerder gedaan.

Nu kwamen we dus in datzelfde dorpje, geen mevrouw dit keer, maar een stuk buiten het dorp wel een afgesloten hek. Maar nu wisten we dat het bord, dat erop hing, vertelde dat we het hek weer dicht moesten doen. Nu hebben we dus het touw losgeknoopt en de haken open gemaakt en zijn rustig doorgelopen. Onze Griekse lessen helpen dus wel😁.
We lopen verder richting Volimes. Volimes bestaat uit 3 dorpen: Kato (beneden) Volima, Mesa (midden) Volima en Ano (boven) Volima. We lopen dit keer door de smalle straatjes van Ano Volima en kijken uit over de andere dorpen. Dan nog een keer een stuk klimmen en dan beginnen we langzamerhand weer aan de daling. We komen nog door het dorpje Mega Aloni, wat alles behalve mega is, eerder piepklein. Het laatste stuk voordat we de (asfalt)weg langs de kust oppakken is lastig. Eerst een stuk pad dat bijna wordt overwoekerd door de Gaspeldoorn, en die heeft erg lange en scherpe stekels en dan een stuk met heel veel rollende stenen. Dat stukje zet ik thuis op onze rode lijst. Op het laatste stukje komen we langs Mikro Nissi, dit is een heel klein eilandje voor de kust. Er tegenover op het land liggen wat huizen en een paar restaurantjes, die nu nog niet open zijn.

In ieder geval was het weer een prachtige wandeling met heel mooie plekjes én we hadden heerlijk weer.
Heerlijk, zo veel bloemen in de bermen en velden

Oude olijfboom

Kerkje in Agia Thekla

Volimes

Nauwe straatjes in Ano Volima


Uitzicht over de oostkant van ons eiland

En ja, de Gaspeldoorn bloeit nog steeds

Ook nog 3 soorten Orchideeën gevonden

Mega Aloni, nou ja, mega ...

Mikro Nissi

Geen opmerkingen: