zondag 16 december 2018

Lichtjes in de kerstboom op de platia

De boom en de stal
Gisteren, zaterdag, was het de bedoeling dat de lichtjes van de kerstboom op het plein bij de kerk van Katastari zouden gaan branden. De culturele vereniging van Katastari Morfes, waar wij ook bij horen, heeft alle voorbereidingen gedaan. Op vrijdag is boom opgezet en versierd en  is de stal geplaatst.




Terwijl ik dit stukje schrijf gaan alle klokken van het eiland luiden en horen we geweerschoten. Op dit moment zullen ook de kanonnen in de stad worden afgeschoten en loeien de hoorns van alle (veer)boten. Het is de 2e Senio, want morgen is het weer Agios Dionysios-dag, nu die van 17 december (er zijn ook vieringen rond 24 augustus), de sterfdag van deze heilige beschermheer van ons eiland, in 1624. Rondom deze datum zijn er kerkelijke feesten. De mummie van de heilige worden uit de tombe gehaald en zullen morgen worden rondgedragen in een grote processie door de stad. Voor meer achtergronden van deze dag kijk je bij 24 augustus van dit en van vorig jaar.

Bliksem-detector
Nu terug naar gisteren, de weersverwachtingen waren niet goed, maar de organisatie hoopte toch op redelijk weer. Toen we de tafels hadden neergezet met daarop alle presentjes die zouden worden verloot, begon het heel hard te waaien. Eerst hebben we alles nog afgedekt met plastic, zodat het niet weg zou waaien, maar even later ging het ook regenen, en steeds harder. De lucht werd pikzwart en toen was de keuze snel gemaakt. Alles ging terug in de auto's en we zijn naar het gebouwtje gegaan waar we altijd dansen, en hebben daar besloten dat we zondag een herkansing zouden hebben. Het is een groot deel van de avond blijven spoken, onweer en storm.



Wordt dus vervolgd.


Geen opmerkingen: