In het, voormalige, schooltje in Chartata wordt deze zaterdagmiddag een workshop gegeven door een aantal vrouwen uit de buurt. Ze gaan ons leren hoe je een spanakopita (spinazietaart) en een taart maakt met vooral feta erin. Ik heb wel wat recepten gelezen maar daarin staat vaak dat je kant en klare vellen filodeeg gebruikt. We zien in deze workshop ook hoe je dat deeg maakt. Natuurlijk mag ik als "buitenbeentje" proberen om een vel deeg zo uit te rollen tot het dun genoeg is om Filo te heten. Het valt mee, ik breng het er niet slecht af. Als een paar anderen ook deeg hebben uitgerold worden de bakvormen gevuld en kunnen ze de oven in. We wachten met z'n allen op het resultaat en eten het meeste maar meteen op. In ieder geval was het lekker 😋. Het lijkt allemaal niet moeilijk, dus misschien ga ik het thuis wel eens proberen.
Onder de foto's een recept voor spanakopita maar dan wel met kant en klaar filodeeg.
filodeeg 250 g
spinazie (verse)1 kg
bladpeterselie1 handje
feta 300 g
roomkaas (Griekse kopanisti of type Philadelphia) 150 g
eieren 2
ui (grote) 1
lente-ui 2 bosjes
knoflook 3 teentjes
olijfolie
peper
BEREIDING
1 Verwarm de oven voor op 180°C.
2 Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Fruit ze samen goudbruin in olijfolie.
3 Hak de spinazie en de peterselie. Doe ze bij de uien en laat even slinken. Neem de pan van het vuur af. Doe er de verkruimelde feta bij, de roomkaas, de eieren en de spinazie. Meng en breng op smaak met peper.
4 Bestrijk een ovenschaal rijkelijk met olijfolie. Leg er een vel filodeeg in en laat daarbij de rand wat over de vorm hangen. Bestrijk het deeg met olijfolie. Leg er een tweede vel op en bestrijk weer met olie. Leg zo minstens 4 vellen op elkaar.
5 Schep de vulling in de taart en sla er de deegrandjes overheen. Sluit de taart met nog minstens 4 ingevette deegvellen. Zet ze 25 Ã 30 minuten in de oven.
Onder de foto's een recept voor spanakopita maar dan wel met kant en klaar filodeeg.
filodeeg 250 g
spinazie (verse)1 kg
bladpeterselie1 handje
feta 300 g
roomkaas (Griekse kopanisti of type Philadelphia) 150 g
eieren 2
ui (grote) 1
lente-ui 2 bosjes
knoflook 3 teentjes
olijfolie
peper
BEREIDING
1 Verwarm de oven voor op 180°C.
2 Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Fruit ze samen goudbruin in olijfolie.
3 Hak de spinazie en de peterselie. Doe ze bij de uien en laat even slinken. Neem de pan van het vuur af. Doe er de verkruimelde feta bij, de roomkaas, de eieren en de spinazie. Meng en breng op smaak met peper.
4 Bestrijk een ovenschaal rijkelijk met olijfolie. Leg er een vel filodeeg in en laat daarbij de rand wat over de vorm hangen. Bestrijk het deeg met olijfolie. Leg er een tweede vel op en bestrijk weer met olie. Leg zo minstens 4 vellen op elkaar.
5 Schep de vulling in de taart en sla er de deegrandjes overheen. Sluit de taart met nog minstens 4 ingevette deegvellen. Zet ze 25 Ã 30 minuten in de oven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten