dinsdag 10 april 2018

Pasen 2018 -vervolg-

Ik denk niet dat we in Nederland ooit zulke mooie Paasdagen hebben gehad. Het is hier echt het belangrijkste feest van het jaar en dat merk. Natuurlijk speelt daarin mee dat 95% van de Griekse bevolking ook het Grieks-Orthodoxe geloof heeft. En dat kun je heel goed merken. In de vorige berichten beschreef ik de week voor Pasen en de zaterdagavond, nu zijn Paaszondag en Paasmaandag aan de beurt.

Op Paaszondag zijn we gasten bij onze "familie" in Katastari, dat zijn de ouders van Ioanna, onze buurvrouw links voor enkele weken per jaar en huisbazin. De familie is bijna compleet, broer Theo met zijn gezin en zus Anastasia en haar gezin, alleen Aris de man van Ioanna is er niet bij, hij werkt bij de Griekse luchtmacht en moet werken.
Er wordt traditioneel lam gegeten met Pasen in Griekenland en ook hier is dat het geval. Met een gezellig gedekte tafel en veel bijgerechten, o.a. rood geverfde eieren (ook al een traditie met het bijbehorende eitje-tikken), en wijn, ouzo, bier en water. Het is heel bijzonder om weer bij deze mensen te mogen zijn. We voelen ons inderdaad echt familie als we hier zijn. Het is alleen nog steeds lastig dat we de taal (nog) niet machtig zijn, maar ooit gaat dat veranderen 😀.

Op Paasmaandag zijn we vanaf 13 uur bij Kostas en Olga, onze buren en vrienden. Ook daar zijn heel veel familieleden en vrienden en het is ook daar heel gezellig, met ook al heerlijk eten en drinken. Traditioneel worden er geweerschoten afgevuurd.
Iedereen gaat daarna even naar huis om te rusten, maar de familie van Kostas komt tegen 17 uur weer terug, want de processie door ons dorp staat te beginnen. Er worden voorbereidingen getroffen. Er liggen bloemblaadjes en groene takjes op straat en bij bijna ieder huis staat een tafeltje of stoel buiten met daarop een icoon, een kaars en een koperen potje met daarin wierook, dat zal worden aangestoken als de processie dichtbij komt. Het duurt nog een hele tijd voor we in de verte de stoet zien naderen. Vooraan gaan scholieren die een aantal vaandels dragen, Daarna komt er iemand die een icoon draagt en die de gelovigen begroeten door er een kus op te geven. Daarachter komt een groepje zingende mannen en één vrouw en de priester die ieder huis de zegen meegeeft. Als de priester is geweest lopen de bewoners achter de stoet aan en gaan via de kerk naar het kleine schooltje (waar ik ook mijn Griekse dansen doe) tegenover de kerk.
Wat dan volgt is een geweldige avond met toch alweer eten en drinken, maar ook met dans en zang. Wij doen rustig aan met eten, we zitten nog redelijk vol van de "lunch". Het is heel druk in het schooltje en het wordt laat en erg gezellig.

Al met al een Pasen om nooit meer te vergeten.



Bloemblaadjes op straat

Wachten op de processie











Buurman Kostas heeft er zin in

Geen opmerkingen: