dinsdag 17 april 2018

Een stukje geschiedenis van Alykes en de zoutvlaktes

Alykes is nog maar kortgeleden een toeristenoord geworden, want voorheen was het een dochterplaats van het dorp Katastari en de geschiedenis is nauw verbonden met dit naburige dorp. Katastari is het op één na meest bevolkte dorp op het eiland (na de hoofdstad Zakynthos) en is de hoofdstad van het district Alykon.

In de oudheid verhuisden mensen weg van Alykes, wat aan de kust ligt, omdat ze bang waren om aangevallen te worden door piraten, ze kozen ervoor om 2 km ten noordwesten, in Katastari, te vestigen. Katastari heeft een goede geografische ligging aan de voet van de Vrachionas-berg en biedt een veilige locatie op goede afstand van de kust en de mogelijkheid van een piratenaanval. Alykes bleef daarom jarenlang onbewoond.

De naam Katastari betekent "lagere tarwegebied" en ontleende deze naam aan het feit dat de dorpelingen het land in Alykes voor landbouwdoeleinden gebruikten, omdat ze daar niet woonden. Na de Tweede Wereldoorlog zocht de Griekse overheid naar een plaats voor de productie van zout.

Alykes werd gekozen vanwege de overvloed aan vlak land, ideaal voor gebruik in de landbouw en zo kreeg het zijn naam, Alykes betekent zoutvlakten in het Grieks.
De zoutvlakten produceerden tot eind jaren zeventig zout, maar in 1980 werden ze gesloten omdat de Griekse regering van mening was dat het bedrijf niet langer levensvatbaar was. Tegenwoordig blijven de zoutvlakten ongestoord en vormen ze een habitat voor de lokale fauna en trekvogels in de winter.

Gekopieerd van Alykes.com
foto's ongeveer 1979








Geen opmerkingen: