donderdag 8 februari 2018

Barbeque-donderdag en de start van het Carnaval op Zakynthos

Geschreven door: - Louise Inzk. op Zakynthos Informer blog.
Vertaald van Engels in Nederlands door Google Translate, maar ik heb er wel een aantal heel vreemde vertalingen uitgehaald en geprobeerd het in redelijk Nederlands te zeggen (Marlies).


Grieken vieren Tsiknopempti , wat letterlijk betekent "Donderdag van de rook van gegrild vlees". Het wordt gevierd 11 dagen vóór Schone Maandag (die het begin van de vastentijd markeert); sinds de week ervoor wordt de vastentijd vleesvrij gehouden (maar niet zuivelvrij), en woensdag en vrijdag worden over het algemeen beschouwd als dagen van vasten in de Grieks-orthodox-christelijke traditie, hierdoor is Tsiknopempti een van de laatste gelegenheden voor mensen om vlees te eten, dus dit heeft traditioneel geleid tot het verwerven van een bijzonder feestelijk karakter. Grieken vieren feest door de straat op te gaan en grote hoeveelheden gegrild vlees te consumeren, zoals souvlaki en dorpsworstjes. Veel lokale gemeenteraden zetten grills op op centrale pleinen met muziek en feestelijkheden.

Het is een traditioneel katholiek christelijk feest dat de laatste donderdag van de vastentijd markeert en wordt geassocieerd met de viering van het carnaval. Omdat het nu vastentijd is, is de volgende gelegenheid om uitgebreid te eten niet eerder dan de zondag Laetare, en daarna pas met Pasen.

Zakynthos heeft zijn eigen speciale betekenis van Tsiknopempti, hoewel het geen officiële feestdag is, zullen er velen de tijd nemen om deze dag te vieren. Vroeg in de ochtend zul je zien dat mensen hun bbq's voorbereiden, of ze nu op straat zijn gevestigd buiten hun winkels, binnen schoolpleinen en zelfs de lokale pleinen, het maakt niet uit zolang je genoeg vlees hebt om te delen. Een geur van 'Tsikno' vult de hele dag langzaam de lucht, naarmate meer en meer mensen samenkomen voor een voorproefje van vlees van de barbecue, altijd samen met een glas wijn of twee. Een viering op Zakynthos is geen feest zonder muziek, en je zult hoogstens traditionele dans vinden.

In het verleden vierde Zakynthos Tsiknopempti op een andere manier, waar kinderen  een soort brandnetels gingen verzamelen, bekend als "Tsouknitha" en ze klaar hadden liggen in een achtervolgingswedloop. Het doel was om zoveel mogelijk kinderen de hele dag te 'steken'. Onnodig te zeggen dat het dragen van lange mouwen en lange broeken de manier was om te voorkomen dat je gestoken werd. Volwassenen deden ook mee met het plezier, sommigen verzamelden wilde bloemen en verborgen stiekem en 'Tsouknitha' in het boeket, dus wanneer de persoon die ze ontving naar de bloemen ging ruiken, werd hun neus gestoken en de jeuk niet te stoppen.

Deze (donderdag)avond in Zakynthos staat eigenlijk aan het begin van het carnaval. De Carnavalskoning paradeert door de stad, die meestal wordt gevierd op een stadsplein.

Het is vanaf vandaag dat de carnavalsperiode echt is aangebroken, de komende 10 dagen die naar de Grande Parade van Zakynthos van (volgende week) zondag leiden. Er worden feestjes voor jong en oud gehouden, die allemaal gekleed gaan in kostuums.

Hoewel Zakynthos een carnavalthema heeft dat is gebaseerd op het Venetiaanse carnaval, is het langzaam overgenomen naar het meer 'alles mag'-type carnaval of Patras.

Er zijn echter groepen die hun thema nog steeds baseren op meer traditionele banden, en het naspelen van een Venetiaanse bruiloft is een van de hoogtepunten van het Zakynthische carnaval, meestal op de laatste zaterdag van carnaval.




Geen opmerkingen: