woensdag 22 februari 2017

Over ambassade, consulaat, rijk en gemeente

We hebben van verschillende kanten gehoord dat het mogelijk is om je auto belastingvrij te importeren bij emigratie naar Griekenland. Daar willen we alles precies van weten. Ik bel de eerste keer en hoor een lang verhaal in het Grieks aan en daarachter de mededeling om een cijfer te toetsen om dat verhaal in het Engels te krijgen. Nou, dat mag Leo dan gaan doen. Ik spreek best redelijk Engels maar aan de telefoon ga ik vast zitten stuntelen, dus toch maar niet.
Even later belt hij, maar ze zijn alleen bereikbaar tussen 14 en 16 uur. De volgende dag dus weer gebeld, niemand neemt op. Na een paar keer proberen besluit Leo om dan maar een mail te sturen.


----- Προωθημένο Μήνυμα -----

Απεστάλη: Τρίτη, 21 Φεβρουάριος 2017 14:58:15
Θέμα: Certificate to permanently import a car into Greece

We are planning to move to Greece end of April this year. For this we 
require a certificate for permanent tax-free import of our car. Could 
you please let us know how to apply for this. Do we need to apply for 
anything else for this move?

Kind regards,
Leo Borkent

-------- Forwarded Message --------
Subject:Re: Certificate to permanently import a car into Greece
Date:Tue, 21 Feb 2017 18:59:57 +0200 (EET)


please find herewith the documents you need to give me (plus 120,00 euro) in order to take the relocation certificate. when you are ready you mail me to arrange an appointment.

E.K


Bij het antwoord zit een document waarin staat welke papieren we moeten overleggen.

We moeten bewijzen dat:

1 - we de afgelopen (tenminste) 2 jaar in Nederland hebben gewoond
2 - de auto (tenminste) 6 maanden in ons bezit is
3 - we een legaal adres hebben in Griekenland


Dus al met al een heel verhaal. En één van de dingen waar we nu tegenaan lopen is: hoe krijgen we dat uitschrijvingsbewijs van Nederland als je dat pas 5 dagen voor je verhuist kunt doorgeven en het papiertje pas op de dag van verhuizing krijgt ...

In ieder geval hebben we allerlei officiële documenten (bijv. uitreksel BRP en trouwakte) in een map gestopt. Daarvan maken we een aantal kopieën, zodat we altijd bewijzen bij de hand hebben. Ook hebben we inmiddels een stapeltje pasfoto's, want er zijn straks verschillende instanties die dat nodig hebben.

Dus al met al: wordt vervolgd. Het gaat vast lukken, maar dat is dan niet dank zij de medewerking van gemeente en rijk 😕