zondag 21 juni 2020

Leo en de antennes

Op de één of andere manier hebben de antennes die hoog boven ons uit torenen op de berg boven Pigadakia, een flinke aantrekkingskracht op Leo. Die wandeling hebben we al een keer of wat gemaakt, maar steeds komt hij weer op het wensenlijstje van hem en daarom krijgt hij vandaag zijn zin😁.

We staan op om 6 uur om de grootste hitte voor te zijn, de temperatuur zou rond de 29 graden schommelen. Er gaan flesjes mee met gewoon water en flessen met bevroren water en lunchpakketjes en een paar blikjes cola mét suiker. Om iets over zeven starten we. Dit keer gaan we niet langs het klooster, maar lopen door de bovenstad van Katastari en gaan van die kant de bult op. Het is flink klimmen, maar het wordt niet echt heet want er staat een heel sterke wind. Op sommige plekken gaat het flink te keer zodat we het idee hebben dat we worden omgeblazen. We weten dat we op zeker moment over LIVA zullen lopen, waar sinds een paar jaar de afvalopslag van Zakynthos is. Vorige jaren hadden we daar al iets van gezien. Nu zijn ze met de weg bezig voor de containervrachtwagens die rotzooi komen brengen. Vandaag werken ze niet omdat het zondag is. Het pad dat we eerdere jaren liepen bestaat niet meer en op sommige plekken vragen we ons af of we wel verder kunnen komen. Gelukkig blijkt er iedere keer nog wel een stukje te zijn voor een paar wandelaars. De stortbult kunnen we van ver al ruiken, het stinkt vreselijk. Het afval wordt verwerkt in plastic in grote pakketten. Ooit werd ons verteld dat hier de modernste afvalverwerking van Europa werd gemaakt. Maar eerlijk gezegd, oogt dit niet als modern. Ik maak een paar foto's en we lopen maar snel door want dit is geen stukje mooie natuur. Hoe mensen ooit op het onzalige idee zijn gekomen om midden op een prachtig eiland een afvalstort te maken is ons nog steeds een raadsel.
We laten de stort achter ons en lopen naar de antennes en kijken even naar het prachtige uitzicht, maar het waait zo hard dat we geen van beiden hier lang willen blijven en dus lopen we verder naar Gyri, waar we op een stenen rand tegen de kerk onze boterhammetjes opeten en wat drinken. Daarna is het tijd voor het laatste stuk. Nu wordt het dalen, we lopen door de pas richting Kalithea, maar het wordt er niet makkelijker op, overal rollende stenen en steentjes en dus echt continue opletten waar je je voeten neerzet. Na de brand in 2017 is er in de winter van 2018 veel regen gevallen en die regen nam in stromen stenen mee van de berg die niet meer tegen gehouden werden door stuiken. Gelukkig worden de hellingen inmiddels weer helemaal groen, maar dat duurt dus een paar jaar. Als we de pas door zijn komen we op het pad dat halverwege de berghelling loopt en vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over ons deel van het eiland. Het was weer een heerlijke, maar vermoeiende wandeling. De antennes zullen weer een poosje op ons moeten wachten.

Als de zon nog laag staat is de baai van Alikes van zilver

In de verte, maar nu wel dichterbij, de antennes

LIVA 😟

Uitzicht vanaf de antennes naar Alikes en Alikanas

Door de pas tussen Gyri en Kalithea met zomaar een paar honderd meter asfalt

Geen opmerkingen: