dinsdag 9 juni 2020

De banken in Europa

Wij hadden een visioen dat we gewoon met ons paspoort en belastingnummer een rekening konden openen bij een bank. Niets bleek minder waar. We hadden een tip gekregen van Nederlandse vrienden die een Griekse bank hebben. Zij gaven ons ook de naam van hun contactpersoon. Als we aankomen bij Alpha bank staat er een lange rij wachtenden, want er mogen niet te veel mensen tegelijk naar binnen. Als we binnen zijn, vragen we naar de contactpersoon. Bij haar aangekomen doen we haar de groeten van onze vrienden en zij lacht en herkent ons van zijn verjaardag vorig jaar (wat een geheugen!). Dan vraagt zij naar de documenten die wij nodig hebben volgens de richtlijnen van de EU, die te maken hebben met het witwassen van geld:

- Grieks Fiscaalnummer (AFM)
- Kopie identiteitsbewijs
- Bewijs van uw woonadres, bijvoorbeeld een uittreksel uit het bevolkingsregister of een rekening        van een nutsbedrijf (elektra, water, telefoon)
- Werkgeversverklaring of uittreksel Kamer van Koophandel (in ons geval zal dat dus een                      Pensioenbrief zijn)
- Belastingaanslag uit Nederland of België.
  https://www.elxis.nl

Als de documenten in het Nederlands zijn moeten ze vertaald worden in het Grieks en moet er een stempel op van het Grieks consulaat of een rechthebbende advocaat of makelaar.
Documenten in het Engels moeten ook een stempel hebben. Al met al is het wel weer een gedoe.
Maar die documenten hebben we nog niet.

Na dit intermezzo betalen we het water bij het waterkantoor en gaan we op weg om de vergoeding te krijgen voor Leo zijn bril, bij een EFKA kantoor. We weten waar het is, maar aan de buitenkant is het niet te zien. Maar het blijkt toch goed. Leo gaat naar het kantoor, ik mag buiten wachten. En ja, je raadt het al, die vergoeding wordt alleen gestort op een Griekse bankrekening 😁😂.

Wordt vervolgd dus.




Geen opmerkingen: