zondag 12 april 2020

Griekenland in de pers

Het lockdown leven gaat gewoon door. Gelukkig is het inmiddels heel mooi weer geworden, dus zijn we veel buiten te vinden. We lopen onze rondjes, niet langer dan een uur en binnen een straal van 1 km. We werken in de tuin en rusten dan uit in het zonnetje met ons bakkie koffie of thee met een boekje en een puzzeltje. Natuurlijk hopen we wel dat dit niet al te lang duurt, maar dan vooral voor onze vrienden die een bar, restaurant of hotel hebben. De toeristenstroom zal nog wel even op zich laten wachten.

Natuurlijk volgen wij ook verschillende kranten. Wat ons opviel is dat er weinig over Griekenland werd gezegd op NU.nl, iedere lockdown die van kracht werd, werd genoemd, maar niet die van Griekenland. Vanochtend las ik een stuk over Griekenland in GreekReporter.com dat veel wordt gelezen door Grieken in Amerika en Australie, maar ook door ons.  Een deel van het artikel volgt hier (met google.translate vertaling):

Lof in de pers
Grote kranten en nieuwssites hebben Griekenland geprezen om de manier waarop het omgaat met het dodelijke virus en de lage cijfers over gevallen en sterfgevallen. Veel te meer omdat het land nu nog maar verlegen uit een verlammende 10-jarige economische crisis komt die zorgde voor een vermindering van 75 procent van de gezondheidszorg.

Kenmerkend voor Bloomberg was op 10 april een opinie met de titel "Griekenland laat zien hoe de crisis aan te pakken". Het artikel vermeldt de onmiddellijke en gedurfde reactie van de Griekse regering op de coronavirusdreiging : “Athene sloot alle niet-essentiële winkels slechts vier dagen na het melden van zijn eerste Covid-19-dood. Italië en Spanje daarentegen deden dit na respectievelijk 18 en 30 dagen. Slechts een week daarna kwam er een verbod op niet-essentiële verplaatsingen in Griekenland - sneller dan in een van de andere twee landen. ”

In vergelijking met de twee mediterrane landen is het verschil in de verschrikkelijke cijfers van Griekenland enorm: Griekenland telt momenteel 2.011 gevallen en 91 doden, terwijl Italië 147.577 gevallen en 18.849 doden meldt en Spanje 158.273 gevallen en 16.081 doden telt (Johns Hopkins University & Medicine, zaterdagochtend 11 april).

Men zou kunnen stellen dat de Griekse bevolking 10,74 miljoen bedraagt, terwijl Spanje 46,75 miljoen bedraagt ​​en de Italiaanse 60,3 miljoen, maar naar verhouding zijn de Griekse cijfers aanzienlijk lager.

In vergelijking met landen met een populatie die vergelijkbaar is met Griekenland, blijft het verschil echter groot. Nederland met 17,1 miljoen inwoners meldt 23.249 gevallen en 2.511 sterfgevallen; België met 11,4 miljoen inwoners telt 26.667 gevallen en 3.019 doden; Portugal met 10,2 inwoners meldt 15.472 gevallen en 435 sterfgevallen; Zwitserland met 8,57 miljoen inwoners telt 24.551 gevallen en 1.002 doden.

Op 5 april prees een verhaal uit de New York Times getiteld "The Rising Heroes of the Coronavirus Era - Nations Top Scientists" ook de belangrijkste wetenschappelijke coördinator van de medische respons van Griekenland, professor Sotirios Tsiodras:

“In Griekenland, dat tot nu toe een grote uitbraak is bespaard, stemt iedereen af ​​wanneer prof. Sotirios Tsiodras, een slanke, grijsharige man, elke dag om 18.00 uur de natie toespreekt. Zijn uitstraling is vlak en hij leunt zwaar op zijn aantekeningen terwijl hij het land op de hoogte brengt van de laatste cijfers van degenen die ziek, in het ziekenhuis of overleden zijn bevestigd... Het hoofd van de medische reactie van de Griekse regering op het coronavirus en een kerkelijke vader van zeven kinderen met een lange carrière in het bestuderen van infectieziekten aan Harvard, MIT en elders, professor Tsiodras is er niet een voor verfraaiing."

Geen opmerkingen: