dinsdag 1 mei 2018

De 1ste Mei - Πρωτομαγιά


Het is vandaag 1 mei en Griekenland viert de lente. De gewoonte van Protomaja (1 mei) vindt zijn oorsprong in het oude Griekenland en viert de lente en de natuur met een bloemenfestival.
Maios (mei) de laatste maand van de lente dankt haar naam aan de godin Maja, een godin die haar naam aannam van het oude woord Maia, de verpleegster en de moeder. Mei, volgens de Griekse folklore, heeft twee betekenissen: het goede en het slechte, de wedergeboorte en de dood. De gewoonte is de viering van de uiteindelijke overwinning van de zomer op de winter, aangezien de overwinning van het leven tegen de dood teruggaat tot de oudheid en zich verzamelde op de eerste dag van mei. Deze dag was ook gewijd aan de godin van de landbouw Dimitra en haar dochter Persephone, die deze dag uit de onderwereld tevoorschijn komt en naar de aarde komt. Haar komst naar de aarde vanuit Hades markeert de bloei van de natuur en de geboorte van de zomer.
Een ander oud feest waar Protomaja zijn wortels heeft, is Anthestiria, een viering ter ere van Dionysos (de Griekse God van theater en feesten), een festival van zielen, planten en bloemen, dat de wedergeboorte van mens en natuur viert.

Wat een prachtige dag vandaag. Schitterend weer en lachende en dansende mensen. Vorig jaar was het de 1ste keer dat we dit feest meemaakten. Toen zijn we er even geweest en was het feest bij het kleine kerkje van Agios Giorgios in Katastari. Nu was er een andere locatie gevonden bij het klooster van Ioannis Prodromou Katastari (het klooster waar we vaak langs lopen op een wandeling) en werden we helemaal in het feest ondergedompeld, de hele middag. Leo maakte foto's en ik mocht meehelpen bij de verkoop van heerlijke zoetigheden en dranken. Ook werd er natuurlijk muziek gemaakt én gedanst. Het was echt een feest. Geweldig!!!







De souvlaki is bijna klaar



Jong geleerd ... oud gedaan

Er wordt hier gewerkt 😀




En dit was op Zante News Time

Geen opmerkingen: