zaterdag 24 oktober 2020

Van Volimes naar Orthonies

Het is nog steeds prachtig weer, 23 graden, een blauwe lucht en zon, dus een mooie dag om te wandelen. We rijden naar Volimes en lopen vandaar naar Orthonies. Een groot deel van de heenweg gaat door in 2017 verbrand gebied. Het is goed om te zien dat er alweer heel veel groen is, ook de vele pijnbomen zijn goed te herkennen, maar het zal nog wel even duren tot die de grootte van een echte boom hebben.
Orkaan Ianos heeft er voor gezorgd dat de vele verbrande stammen die nog rechtop stonden nu zijn afgeknapt als luciferhoutjes. Dat zal er voor zorgen dat er al eerder weinig meer te zien zal zijn van verbrande bomen, het nieuwe groen wordt hoger en hoger. Goed om te zien dat de natuur zich gewoon herstelt. Ook komen we op verschillende plekken waar ze zijn begonnen met het oogsten van de olijven, dat is wel wat vroeger dan andere jaren, het abrupte (vroege) eind van het toeristenseizoen helpt daar ook aan mee.

We lopen dit keer weer wat paden die we nog niet hebben gelopen, ik probeer er iedere wandeling wel een nieuw pad tussen te doen, maar het lukt niet altijd. We lopen natuurlijk ook veel stukken die we al eerder hebben gelopen. Zo is er een heel stuk waar we een prachtig uitzicht hebben naar vier dorpen in de omgeving, je hoeft daar alleen je hoofd maar te draaien om Anafonitria, Volimes, Ano Volimes en Orthonies te zien. In Orthonies aangekomen is de Bodega gelukkig open. We worden hartelijk verwelkomd door de eigenaresse. We bestellen een omelet en koffie en een frappĂ©. Met een paar sneden brood is dat voor ons een prima lunch. Even later zien we Babis ook nog even, maar hij is hard aan het werk op een andere plaats. 

Dan rest ons de rest van de wandeling nog. We komen weer langs het klooster van Spiliotissa. Dit klooster is gebouwd omdat in een grot in de achterliggende rotswand een ikoon gevonden zou zijn van de Heilige Maagd. Het is sinds Juni 2018 weer bewoond door 6 nonnen na 20 jaar leeg te hebben gestaan. Dan lopen we verder door het dal, halverwege nemen we een pad dat we ook nog niet eerder liepen. We komen uit in Ano (boven) Volimes en lopen door de straatjes naar het lager liggende Volimes. Alweer een heerlijk dagje.

We hebben de aandacht

De hei staat in bloei



De aarbeiboom

Wilde mini Cyclaampjes

Ianos heeft de dode, verbrande stammen als 
luciferhoutjes gebroken

Heerlijk lunchen

Orthonies

Bij Orthonies

Bermen vol Cyclaampjes


Klooster Spiliotissa



Ano Volimes


Geen opmerkingen: