zondag 13 september 2020

September

Laat ik beginnen met wat positieve berichten. Het begint erop te lijken dat we toch kunnen afreizen naar Nederland binnenkort. De reis zal dit keer door Italië, Oostenrijk en Duitsland gaan. Als we door Italië willen gaan moeten we 72 uur van te voren een Covid19 test laten doen. Het negatieve resultaat hiervan moeten we kunnen laten zien als we in Italië voet aan wal zetten. Maar alles blijft nog lang onzeker, want als bijvoorbeeld Duitsland ineens andere maatregelen aankondigt, staat onze trip weer op losse schroeven. Het is dus ook moeilijk om afspraken te maken, maar we gaan er alles voor doen om kinderen, kleinkind en vrienden en andere familie weer te zien.

Een ander positief dingetje is dat de kerkklok van de kerk in Chartata voor het eerst sinds wij hier kwamen, 10 jaar geleden, weer gelijk loopt. De eerste keren toen wij hier kwamen zeiden we tegen elkaar: 4 minuten vóór, als de klok luidde. De laatste maanden was dat opgelopen tot 16 minuten vóór het hele uur en vóór het halve uur. Maar nu dus echt op tijd, we waren verbaasd toen we het hoorden.

Ja, en dan het andere. Na een erg late start van het toeristenseizoen op 1 juli, hoopte iedereen dat er wat goed gemaakt kon worden om de winter een beetje door te komen. Dat werd begin deze week de grond ingeboord door Engeland en Nederland, die ineens besloten om de Griekse eilanden code oranje te geven. Dit vooral omdat er bekend was geworden dat een aantal Engelse jongeren besmet thuis was gekomen na een feest- en partyvakantie in Laganas op Zakynthos en Nederlandse jongeren vanuit Chersonissos op Kreta. Voor Engelsen betekent dat dat ze 14 dagen in quarantaine moeten bij thuiskomst en voor de Nederlanders wordt dat advies ook gegeven. Voor een paar andere landen was dat al zo. Maar de meerderheid van de toeristen van Zakynthos komt uit Engeland. Het seizoen gaat hier nu als een nachtkaars uit. De mensen die hier waren gaan weg en er komen bijna geen nieuwe toeristen meer aan. Het is zo vreselijk triest. De restaurants en hotels hebben zo hun best gedaan om het allemaal goed te laten verlopen, maar dat heeft niet zo mogen zijn.

Er zijn inmiddels allerlei regels waaraan we ons moeten hadden. Twee weken geleden kwam bij de bekende mondkapjesregel van het in besloten ruimtes (winkels e.d.) een kapje dragen ook de regel om het buiten te dragen, overal, ook op het strand. Je hoeft hem niet om te houden als je gaat zwemmen en ook niet als je op een zonnebedje ligt 😁.  

Wij kennen in onze familie en vriendenkring gelukkig geen mensen die covid19 hebben gehad, maar we hebben deze week wel van twee kennissen gehoord wat een het inhoudt om covid19 te hebben of in je familie te krijgen. De eerste vertelde hoe ze wekenlang vreselijk ziek is geweest en nog steeds kampt met de nawerkingen ervan. De tweede vertelde dat haar tante ziek werd en eraan overleed, alleen. Alleen, omdat haar familie niet bij haar mocht komen en ook niet bij de begrafenis, die in Griekenland normaal heel veel betekent en inhoudt voor familie. Het maakte mij stil en verdrietig.

Geen opmerkingen: