zondag 22 maart 2020

Lockdown Griekenland

De kogel is door de kerk. Vanaf morgenochtend 23 maart gaat Griekenland ivm Coronavirus in een complete lockdown.

Griekenland gaat in complete lockdown
Met ingang van 06.00 uur morgenochtend (23 maart) gaat Griekenland in complete lockdown. Dit geldt tot zeker 6 april. Dat heeft premier Kykiakos Mitsotakis vandaag bekend gemaakt.

“We moeten het algemeen welzijn en onze gezondheid beschermen”, lichtte Mitsotakis het besluit toe. Hij zei dat de lockdown ‘misschien wel de laatste stap is die een georganiseerde, democratische staat neemt’. “We moeten niet het punt bereiken dat we moeten kiezen wie er leeft en wie sterft”, voegde hij eraan toe.

Complete lockdown betekent dat iedereen verplicht binnen moet blijven als er geen goede reden is om de straat op te gaan. De zogenoemde ‘onnodige verplaatsingen’ worden verboden. Wie zich op straat begeeft moet een identiteitsbewijs bij zich hebben en een speciaal formulier (*) waarop staat waarom je buiten bent.

De politie controleert of de beperkingen strikt worden nageleefd. Wie zich er niet aan houdt, krijgt een boete van 150 euro per overtreding.

Je mag wel naar buiten voor woon/werkverkeer, om een bezoek te brengen aan de supermarkt, apotheek of dokter, de hond uit te laten of voor korte lichaamsbeweging. Dat geldt ook voor mensen die hun bankzaken niet online kunnen regelen of belangrijke familieverplichtingen (huwelijk, doop of begrafenis) hebben. Hulpverleners zijn ook gevrijwaard van verbod.

Mensen mogen ook van de stad terugkeren naar hun geboortedorp. Zij moeten daar dan wel 14 dagen in quarantaine.

Het ministerie van Volksgezondheid maakte vandaag bekend dat er 94 nieuwe gevallen van coronavirus zijn bijgekomen. Het totaal aantal bevestigde besmettingen komt daardoor op 624. Er zijn ook weer twee mensen overleden aan het virus, het aantal coronadoden staat nu op 15.

(*) Er zijn drie opties:

een speciaal formulier invullen op de overheidswebsite forma.gov.gr
een sms sturen naar het nummer 13033
de reden uitleggen in een ondertekende, persoonlijke verklaring op een vel papier

Maar wij moeten toch onze 2e week van quarantaine nog uitzitten, dus nog geen wandelingetje voor ons.

Geen opmerkingen: